2009. november 23., hétfő

Hogyan szokjunk le?

Ha le akarsz szokni a dohányzásról, egyetlen dolgot kell tenned:

El kell határoznod, hogy soha többé, semmilyen módon nem dohányzol, és ez alól nem lesz semmilyen kivétel.

Vegyük sorjában ennek a súlyos kijelentésnek a részeit:

Soha többé
A dohányzás nikotinfüggőség. A függőségtől csak úgy lehet megszabadulni, ha az elhatározás végleges. Időlegesen nem tudsz nem függő lenni. Ha nem határozod el, hogy soha többé nem dohányzol, akkor a leszokás nem fog sikerülni, mert találsz majd indokot a rágyújtásra. Aztán ezek az alkalmak elkezdenek szaporodni, míg végül jön az életedben egy stresszes vagy rossz időszak, és ezzel el is buktál. Nem, nem jós vagyok, hanem az addikció az, ami ilyen kiszámítható módon működik. Ha le akarsz szokni, akkor el kell határoznod, hogy soha, de tényleg soha többé nem dohányzol.

Semmilyen módon
A dohányzás nikotinfüggőség. Teljesen mindegy, hogy milyen módon juttatod a szervezetedbe a nikotint, pipázva, vízipipázva, tubákolva, bagót rágva, inhalátorral vagy elektromos cigivel. A nikotin bejut, és ez a lényeg, mert így a nikotinfüggőség nem múlik el. Ha bármilyen módon dohányzol, az ugyanúgy dohányzás, semmivel nem jobb, mint a cigaretta. Ha le akarsz szokni, akkor semmilyen módon nem dohányozhatsz többé. Egyáltalán semmilyen módon.

Nincs semmilyen kivétel
A dohányzás nikotinfüggőség. Ha nikotint juttatsz a szervezetedbe, a függőség azonnal kiújul. Elég egyetlen szál cigi, és vége a leszokásnak; hamarosan már ugyanannyit szívsz, mint a leszokás előtt. Egyetlen slukkal is elbukhatsz! Egyetlen szivarral, vagy vízipipával is! Nikotinfüggő vagy. Úgy szabadulhatsz meg a függőségedtől, ha nem viszel többet nikotint a szervezetedbe. Ez ennyire egyszerű. Ha ezt nem határozod el, akkor egy kivételesen rossz napon, vagy valamilyen más, különleges alkalommal majd rágyújtasz, és ezzel vége is a leszokásnak: újra nikotin kerül a szervezetedbe, és a függőséged kiújul. Ha le akarsz szokni a dohányzásról, akkor el kell határoznod, hogy nem lesz semmilyen kivétel, tehát soha, semmilyen alkalommal, semmilyen indokkal, semmilyen okból nem gyújtasz rá.

Ezután már csak két dolgot kell tenned. Először is ragaszkodj az elhatározásodhoz minden helyzetben. Másodszor pedig ne érezd magad rosszul attól, hogy meg vagy fosztva a dohányzástól. A dohányzás forró mérgező gázok belégzése, nincs benne semmi jó. Az egyetlen öröm az elvonási tünetek enyhítése. Ha leszoksz, nem lesznek elvonási tüneteid, tehát mindig olyan jó lesz, mintha egyfolytában dohányozhatnál, csak még sokkal jobb, mert az elvonási tüneteket a dohányosok egy idő után nem tudják már 100%-osan enyhíteni, hiszen hozzászoknak a nikotinhoz, az adagjukat pedig nem emelhetik a végtelenségig, mert belehalnának. Igaz, nem fogsz illatos füstöt fújni, cserébe viszont nem kapsz a dohányzástól tüdőrákot, érszűkületet, gégerákot, szívinfarktust, szürke hályogot, fogínysorvadást, impotenciát, ... soroljam tovább?
| Elküldöm e-mailben >>

0 megjegyzés:

 

Nem szívok többet - Copyright © 2009 by me