2009. november 11., szerda

Mikor gyújtunk rá

Vegyük most sorba azokat az alkalmakat, amikor rágyújtunk, és nézzük meg, hogy miért tesszük?

Ébredés után
Olyan jól esik ilyenkor egy cigaretta, segít felébredni! A valóságban az ébredés utáni cigaretta esik a legrosszabbul, mert a szervezetünk ilyenkor még regenerálódna, így nagyon rosszul esik neki a méreg. A nikotin élénkítő hatása valóban segítheti a felébredést, de a szénmonoxid oxigén elvonó hatása ezt ellensúlyozza. Azért szeretjük mégis a reggeli első cigarettát, mert már régóta nem dohányoztunk, és enyhíteni akarjuk az elvonási tüneteket.

Evés után segíti az emésztést
A cigaretta nem segíti az emésztést, sőt, valójában sok emésztőszerv-rendszeri betegség kialakulásáért felelős. A dohányosoknak tipikusan rossz az emésztése. A nikotin valóban gyorsítja a tápanyagcserét, de közben tönkreteszi a gyomrot, a hasnyálmirigyet, a májat, a beleket.

Koncentrációt igénylő feladat előtt
Az igazság az, hogy a dohányzás nem segíti a koncentrációt, sőt, hosszú távon memóriazavarokat okoz és csökkenti a gondolkodási képességünket. Rövid távon ugyan a nikotin serkentő hatású, de ezt ellensúlyozza az általa okozott stressz és a dohányfüstben található szénmonoxid, amitől az agy oxigén ellátása csökken.

Nehéz feladat előtt erőt, önbizalmat ad
A dohányzás éppen hogy elveszi az erőt, nem adja. Izgatószer, idegességet, zavarodottságot okoz, nehezíti a koncentrációt. Bár az adrenalin termelés fokozásával rövidtávon valóban segítené a fizikai erőkifejtést, de ezt ellensúlyozza a szénmonoxid oxigénelvonó hatása. A dohányzás függőség, és mint ilyen, nem adja, hanem elveszi az önbizalmat, önbecsülést. Aki már megpróbált leszokni, de nem sikerült neki, tudja, hogy miről beszélek.

Munka után pihentet, elalvás előtt segít megnyugodni
A nikotin izgatószer, nem nyugtató. Adrenalint termel, ami növeli a pulzusszámot, szűkíti az ereket, növeli a vérnyomást. Ez a szervezet úgynevezett készenléti állapota, amit normális esetben a veszélyhelyzetek idéznek elő. Ennek tehát semmi köze nincs a megnyugváshoz. Amitől megnyugszunk, az kizárólag az a tudat, hogy magunkhoz vettünk egy kis nikotint, így kibírjuk az elvonási tüneteket reggelig.

A valóság az, hogy a cigaretta semmiben nem segít, hanem csak megnehezíti a dolgokat. Kizárólag egy dolog miatt gyújtunk rá: hogy csillapítsuk az elvonási tüneteket. Ezzel csak az a probléma, hogy az elvonási tüneteket éppen a dohányzás okozza, ráadásul az idő múlásával egyre kevésbé tudja megszüntetni, mivel a szervezetünk hozzászokik a nikotinhoz és egyre nagyobb adagra van szüksége. A nikotin bevitelt viszont nem fokozhatjuk a végtelenségig, mert a nikotin méreg és belehalnánk.

Ne feledd: a dohányzás öl.




| Elküldöm e-mailben >>

0 megjegyzés:

 

Nem szívok többet - Copyright © 2009 by me