2009. november 6., péntek

Nikotin

A nikotin egy természetes rovarölő szer, ami a burgonyafélékben, különösen a dohányban található meg, amit a növény azért termel, hogy a rovarok ne egyék meg. Rovarirtóként sokáig használták, de manapság is előfordul, hogy pár cigarettányi dohányt áztatnak vízben, és az így nyert barna lével mossák le a szobanövényeket levéltetvek ellen.

Az emberi szervezetben a nikotin vérnyomásnövelő és érszűkítő hatású, ezáltal jelentősen megterheli a szívet és a keringési rendszert. Stimulálja a szervezet zsír és koleszterin tartalékának a vérbe ürítését, így érelmeszesedést okoz. Az anya szervezetébe jutva a magzatban fejlődési rendellenességeket vált ki. Minden hátrányos egészségügyi hatásának felsorolása igen hosszú volna, hadd emeljek ki csak párat: impotencia, szürke hályog, izomfájdalmak, álmatlanság, szív- és érrendszeri betegségek, az immunrendszer gyengülése, ízületi problémák, kimerültség.

A nikotin erős méreg. Felnőtt embereknél 40-60 mg nikotin azonnali halált okoz. A nikotinmérgezés tünetei a következők: szapora pulzus, magas vérnyomás, izzadás, sápadtság, testhőmérséklet csökkenés, remegés, szédülés, émelygés, hányás, hasmenés. A szimpatikus aktivitást rövidesen sokk, majd keringés-összeomlás követi és beáll a halál. A mérgezésnek nincs ellenszere.

A nikotin kábítószer, pszichoaktív drog. Befolyásolja a hangulatot, több féle, egymással ellentétes hatást vált ki egyszerre, plédául élénkítő és nyugtató hatású. Az agy dopamin termelését serkenti, akár csak a kokain vagy a heroin, és ilyen módon e kábítószerekkel azonos mechanizmus révén okoz függőséget. A nikotin addikció az egyik legerősebb és leggyorsabban kialakuló függőség. Ennek ellenére a leszokás nem olyan nehéz, mint más kábítószerek esetében, mivel az agy jutalom-idegpályáinak érzékenységét a nikotin nem csökkenti, hanem növeli.







| Elküldöm e-mailben >>

0 megjegyzés:

 

Nem szívok többet - Copyright © 2009 by me